Van Egypte naar uw huis, maak kennis met de Egyptische Mau, de snelste huiskat ter wereld! Leonardo daVinci beschrijft deze kat als een meesterwerk. Dit is iets waar wij, als kattenliefhebbers ons zeker bij aansluiten. De uitspraak geldt voor alle katten, maar blijkbaar heeft deze uitspraak een bijzondere betekenis voor de Egyptische Mau.
Levensverwachting : 14 tot 16 jaar
Gemiddelde hoogte : Gemiddelde grootte
Gemiddeld gewicht : 3-5 kg
Vachttype : middelang en glanzend met contrasterende vlekken
Vachtkleur en lichaamstype : Blue silver, Blue spotted, Blue smoke en Blue. Zwart in de fok maar niet voor shows. Gespierde nek en schouders. Gracieus voorkomen.
Verzorging vereist : Onderhoudsvriendelijke vachtverzorging.
Er zijn verschillende mythes rond de exacte afkomst van het ras. Dus, waar komt de Egyptische Mau vandaan? Een van de theorieën is dat ze afstamt van de katten van de oude Egyptische farao’s, die werden gemummificeerd en begraven met hun eigenaars. Maar deze mythe is nog niet bewezen, en onderzoekers proberen nog steeds de waarheid te achterhalen over hoe dit specifieke ras is ontstaan. Er gaan echter geruchten rond dat genetisch onderzoek de mythe bevestigd maar 100% zeker zijn we hier niet van. Haar afkomst is net zo mysterieus als haar verschijning.
Waar er geen twijfel over bestaat is dat de kat afkomstig is van Egypte en er een lange geschiedenis heeft. Het is zo’n 4000 jaar geleden dat de kat daar is gedomesticeerd en werd aanbeden als een goed. Mau is een gedomesticeerde kat met een lange geschiedenis. De oude Egyptenaren noemden katten “Mau,” wat grappig is aangezien het verbazend veel op ‘miauw’ lijkt. De katten werden aanbeden als goden, maar ze werden ook gebruikt om op eenden te jagen. Er bestaan in Egypte muurtekeningen van 1500 jaar voor Christus waar je de Egyptische Mau als enigszins op kan herkennen aan hun specifieke vachtpatroon.
In Europa kwam je ze al tegen voor WOI, maar stierven bijna uit tijdens WOII. Het is de Russische prinses Nathalie Troubetskoy die drie exemplaren meenam naar de VS, omdat ze zo onder de indruk was van de schoonheid. Daar startte ze haar eigen cattery en stond ze in voor het kweken en bekender maken van de Mau. Op kattenexposities kreeg de Mau in 1968 verschillende erkenningen en in 1977 kreeg ze de eerste plaats van de “Cat Fanciers Association” (CFA). Vanaf 1988 werden ze ook in Europa verder gefokt.
De Egyptische Mau is een lieve en aanhankelijke kat, maar heeft ook actie nodig. Ze is de snelste huiskat ter wereld, met een topsnelheid tot 50 km/u. Ze kan een afstand van 100 meter afleggen in slechts 3,9 seconden! Dat is sneller dan Usain Bolt 100 meter loopt. Ze staan soms bekend als het nichtje van de Abessijn. Ze is een vriendelijke en interactieve kat die onafhankelijkheid en vertrouwen toont. Er wordt gezegd dat haar snelle reflexen door geen enkel ander kattenras worden geëvenaard.
Deze snel bewegende kat heeft een uitlaatklep nodig voor haar energie – ze speelt graag apporteren en tikkertje met u, en als u bereid bent mee te doen, zal ze u ook graag door het huis achtervolgen. Ze houdt van klimmen, dus zorg ervoor dat er genoeg hoge plekken zijn waar ze op ontdekking kan gaan.
Het blijkt dat dit ras behoorlijk wild kan zijn. De Egyptische Mau is een zeer nieuwsgierige en speelse kat die graag rond rent en de buitenlucht verkent. Als gevolg daarvan zal dit ras vaak jagen op kleine dieren zoals vogels en knaagdieren als hij de kans krijgt. Daarom is het belangrijk om uw kat binnenshuis te houden, zodat hij andere dieren of uzelf geen schade berokkent.
Als u kleine huisdieren heeft, zoals konijnen of cavia’s, zorg er dan voor dat deze veilig opgesloten zitten tijdens het spelen met uw kat. Dit ras is een aanhankelijke en trouwe kat die snel een band opbouwt met u en uw gezinsleden, ook andere dieren. Ze zijn verlegen voor vreemden, maar als je eenmaal in hun binnenste cirkel zit, zijn ze je beste vriend voor het leven. Onthoudt dat ze heel graag hun eigen keuzes maken, dus verwacht niet dat u ze kunt optillen wanneer u dat wilt; laat de Egyptische Mau in plaats daarvan bij u komen liggen.
Vanwege de zeldzaamheid van de Egyptische Mau en het gebrek aan studie, zijn fokkers onzeker over genetische gezondheidsaandoeningen die hun katten kunnen treffen. Er zijn echter verschillende aandoeningen die volgens onderzoekers vaker voorkomen bij het ras dan gemiddeld:
De Egyptische Mau heeft minimale vachtverzorgingseisen, en ze stopt haar vacht meestal zelf in, maar dat betekent niet dat ze niet te veel verhaart. Als uw kat nog steeds te veel verhaart, wrijf dan regelmatig de dode haren uit haar vacht met een vochtige microvezeldoek. Wat ook belangrijk is, is de gebitshygiëne van uw kat.
Bijzondere voedingsvereisten voor deze kat zijn er niet.
Met haar vachtpatroon heeft de Egyptische mau een prachtige verschijning die nog opvallender wordt door haar indringende blik met betoverende groene ogen. Het is de enige huiskat die natuurlijke vlekken vertoont die niet afkomstig zijn van een kruising bij het fokken.
De vacht is middellang en glanzend. Ze hebben contrasterende vlekken op de vacht die op de buik wel op “vestknopen” lijken. De kleur gaat van zilver tot zwart tot rook- of bronskleurig. Er zijn enkele erkende kleuren voor dit ras namelijk Blue silver, Blue spotted, Blue smoke en Blue. Zwart mag in de fok, maar niet voor de shows.
Qua bouw heeft de Egyptische Mau een gracieus voorkomen en volwassen katers kunnen ook en opvallende gespierde nek en schouders hebben. Ze hebben prachtige sierlijke pootjes. Kenmerkend aan dit ras is dat ze losse huidflappen van de flank tot de knie van de achterpoot hebben, wat maximale manoeuvreerbaarheid bij het draaien en springen geeft.