...

Heilige Birmaan

heilige birmaan

Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan heeft wel iets mysterieus en zijn een van de weinige katten die zich kunnen roemen op een legende. Zo zou de Heilige Birmaan het wondermooie uiterlijk hebben verkregen door de tussenkomst van een God met blauwe ogen. De legende spreekt van een tempelkat die een onvoorwaardelijke liefde en toewijding had voor de priester.  Daarom beloonde die God de tempelkat met een witte en goudkleurige vacht en veranderde de gele ogen in blauwe ogen. De poten bleven wit als een symbool van zuiverheid. Sindsdien dragen deze tempelkatten nog steeds de kenmerken van het goddelijk geschenk. Daarnaast werd er gezegd dat de overleden priesters in de lichamen van de katten werden herboren.

De Heilige Birmaan stamt af uit Birma, het huidige Myanmar. Het karakter van de Heilige Birmaan kan je deels vergelijken met dat van de Perzische kat en deels van de Siamees. Dit kattenras is intelligent en zelfzeker, is speels en kan goed om met kinderen. De Heilige Birmaan is een volgzame, rustige kat die van mensen houdt en hen van kamer tot kamer zal volgen.

Heilige Birmaan

Herkomst: Myanmar
Levensverwachting : 13-16 jaar
Gemiddelde hoogte : 20-25 cm
Gemiddeld gewicht Vrouw : 3-4 kg
Gemiddeld gewicht Man : 3,5-5,5 kg
Vachttype : Birmanen hebben een lange, weelderige, zijdeachtige vacht
Vachtkleur en lichaamstype : De Birmaan is een middelgrote kat met een rond gezicht en een Romeinse neus. Hun vachtkleur is crème met punten in verschillende kleuren. Birmanen hebben ook grote, blauwe ogen en staan ​​bekend om de witte ‘handschoenen’ aan hun poten.
Verzorging vereist : weinig onderhoud.
Vergelijkbare rassen : Ragdoll
Krakter : De Heilige Birmaan is heel leergierig en staat altijd open om bij te leren.
Andere namen : Birman

Karakter en persoonlijkheid van de Heilige Birmaan

Het karakter van de Heilige Birmaan kan je deels vergelijken met dat van de Pers en deels van de Siamees. Dit kattenras is intelligent en zelfzeker, is speels en kan goed om met kinderen. De Heilige Birmaan is een erg nieuwsgierige kat. Hij houdt ervan zijn omgeving te verkennen en staat erom bekend dat hij vast komt te zitten onder een of ander vloerkleed of dat hij per ongeluk een ritje bovenop een auto maakt. Het is verstandig om deze prachtige en nieuwsgierige kat altijd in de gaten te houden is.

De Heilige Birmaan is een volgzame, rustige kat die van mensen houdt en hen van kamer tot kamer zal volgen. De Birmaan is heel leergierig en staat altijd open om bij te leren. Verwacht dat de Heilige Birmaan betrokken wil zijn bij je dagelijkse activiteiten en je ook zal helpen met klussen. Een helpende hand komt altijd van pas en aan de andere kant mag je als eigenaar dankbaar zijn dat deze slimme kat niet zo bazig is als de Siamees. Deze kat communiceert met een zachte stem, vooral om je eraan te herinneren dat het tijd is voor het avondeten of voor een lekkere knuffel op de bank. Hij houdt ervan vastgehouden te worden en zal zich in je armen ontspannen als een harige baby.

De herkomst van de Heilige Birmaan

De herkomst van de Heilige Birmaan is heel onzeker. Theorieën omvatten het kruisen van Siamezen met Angora’s of Perzen. Volgens bepaalde kattenliteratuur zou een paartje vanuit Birma naar Frankrijk zijn verscheept. Het mannetje overleefde de zeereis niet, maar het vrouwtje, Sita (Sitah) was gelukkig in verwachting en baarde in Frankrijk een nestje. Het ras werd in 1925 in Frankrijk erkend als de Sacre de Birmanie, waaruit de huidige rasnaam, de Heilige Birmaan, voortkomt. Een van de kittens van Sitah wordt in 1926 op een show in Parijs geëxposeerd door mevrouw Marcelle Adam. Vanuit dit nestje ontstaat het ras in de westerse wereld.

Na de Tweede Wereldoorlog waren er vrijwel geen Birmanen meer over. Hierdoor waren ze genoodzaakt het kattenras opnieuw te te reconstrueren. Veel is hier niet over geweten, maar vrijwel is zeker dat de colourpoint Perzische langhaar en de Siamees er deel van hebben uitgemaakt. In 1966 wordt het ras in Engeland erkend.

Ondanks dat de Heilige Birmaan net als de Burmees uit Birma afkomstig is en tot de Oosterse rassen behoren, hebben deze twee rassen geen onderlinge verwantschap.

Uiterlijk van de Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan heeft een zijdeachtige, middellange vacht in het puntige patroon van de Siamees (wat betekent dat de kleur donkerder is op het gezicht, oren, benen en staart), een brede, afgeronde kop met middelgrote oren, helderblauwe ogen die hem een ​​lieve uitdrukking geven, en vier witte voeten die hem de indruk wekken kleine witte wanten te dragen. Dit is een middelgrote tot grote kat met een gedrongen, krachtig lichaam dat zijn zachte houding verloochent. De middellange tot lange vacht heeft een zijdeachtige textuur en weinig ondervacht, wat betekent dat hij zelden mat is. Het vormt een zware plooi rond de nek en is golvend op de buik.

Een bleek lichaam, dat in schaduw varieert afhankelijk van de kleur van de kat, wordt vertekend door donkerdere punten. Op de voor- en achterpoten zitten witte ‘handschoenen’ die eindigen in een gelijkmatige lijn over de poot. Op de achterpoten strekken de handschoenen zich uit tot aan de achterkant van het been (veters genoemd) en eindigen in een punt of een omgekeerde V-vorm. In de showring is de symmetrie van de “handschoenen en veters” een belangrijke factor en kan dit het verschil betekenen tussen een kitten dat een carrière doormaakt als showkat of als huisdier.

heilige birmaan kattenrassen

De standaard van de Heilige Birmaan

De heilige Birmaan is een kattenras met blauwe ogen, een licht crèmekleurig lichaam en gekleurde points. De half lange vacht is niet zo lang en dik als dat van een Perzische kat.

Het lichaam : De Heilige Birmaan heeft een middelzwaar lichaam en enigszins gestrekt. De benen zijn kort en stevig en de voeten zijn mooi rond zijn. Het lichaam van de kat moet goed geproportioneerd zijn. Katers zijn steviger gebouwd dan poezen. De staart heeft een gemiddelde lengte en is  dun aan de wortel. Op het uiteinde is de staart dicht behaard. Knikken en knopen in de staart zijn niet toegestaan en worden aanzien als een afwijking.

De kop : bestaat uit een krachtige schedel met volle, ronde wangen, enigszins gewelfd voorhoofd. Middellange neus, geen stop met een stevige kin. De oren zo mogelijk klein en enigszins rond. Niet te hoog op de schedel geplaatst met enige ruimte ertussen. De ogen zijn diepblauw, bijna rond of enigszins ovaal van vorm.

Voeten : Het bijzondere aan de heilige birmaan zijn de witte voeten, ook wel de handschoenen genoemd. Het wit is volkomen zuiver en kan ophouden aan de teenwortels of aan het gewricht, waar het niet overheen mag komen.

Op de achterpoten moet het wit op de voetzolen uitlopen in een punt of omgekeerde “V”, die de helft tot drie vierde deel van de voetzool beslaat. Kortere of langere “sporen” zijn acceptabel, maar het wit mag de hiel niet passeren. Iets langere handschoenen aan de achterpoten wordt getolereerd.

De vacht : Lange tot halflange vacht al naargelang het gedeelte van het lichaam. Weinig ondervacht en een zijdeachtige textuur. De vacht is lang op de rug en de flanken. In het gezicht is de vacht kort, wordt geleidelijk langer op de wangen. Een volle halskraag is wenselijk.

Afwijkingen en fouten

Afwijkingen die aanzien worden als een fout zijn witte vlekken in gekleurde gedeelten of andersom. Een witte vlek op de geslachtsdelen. Oplopen van het wit van de handschoenen aan de poten. Afwezigheid van sporen aan de poten. Verder is een puur witte of gekleurde vlek op de borst of de buik niet toegelaten. De kleur van de points en de rest van het lichaam is slechts bij volwassen katten volledig ontwikkeld.

Op een keuring van de Heilige Birmaan moet er gelet worden op de totale schoonheid en het harmonieuze totaal beeld.

Heilige Birmaan Kleuren

De Heilige Birmaan heeft op het gezicht, de oren, de poten, de geslachtsdelen en de staart dezelfde aftekening als de Siamees. De voeten zijn echter wit en moeten gelijk zijn en goed contrasteren met de lichaamskleur. De rest van de vacht is licht, de rug is goudbeige bij alle variëteiten. De buik is zeer licht van kleur.

De Heilige Birmaan is er in verschillende kleuren: sealpoint (donkerbruin), chocolatepoint (melkchocoladebruin), bluepoint (blauwgrijs), lilacpoint (licht blauwgrijs), redpoint (rood) en creampoint (lichtrood).

In alle kleurvariëteiten kunnen de volgende patronen voorkomen: tabbypoint (gestreept), tortiepoint (schildpad gevlekt) of een combinatie daarvan: tabbytortiepoint. Tabby: zo wordt het patroon genoemd van donkere en lichtere kleuren op de vacht.

Heilige Birmaan Gezondheid

Zowel raskatten als katten van verschillende rassen hebben verschillende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Gezondheidsproblemen zijn onder meer:

  • Congenitale hypotrichosis, waardoor ze zonder vacht worden geboren, en thymische aplasie, een immuundeficiëntie die leiden tot een verhoogd risico op infectie en de dood. Gelukkig is dit zeldzaam.
  • Haargroei op het hoornvlies (de heldere voorkant van het oog) van een of beide ogen. Het kan chirurgisch worden gecorrigeerd.
  • Een progressieve degeneratieve ziekte van het centrale zenuwstelsel met symptomen van ongecoördineerde bewegingen.
  • Trillen en beven bij kittens. Deze aandoening begint bij sommige kittens wanneer ze ongeveer 10 dagen oud zijn en duurt tot ze ongeveer 12 weken oud zijn. De oorzaak is onbekend en herstel vindt spontaan plaats.
  • Ongebruikelijk hoge concentraties ureum en / of creatinine in het bloed, die al dan niet wijzen op nierdisfunctie.

Voeding van de Birmaan

Alle katten zijn roofdieren, dus ook de Heilige Birmaan. Zorg steeds voor voedsel van goede kwaliteit om de kat lichamelijk in goede conditie te houden. Ook zal dit ten goede komen aan de vachtkwaliteit. U kunt zowel droog als ingeblikt voedsel gebruiken. Droogvoer van hoge kwaliteit vermindert de vorming van tandsteen. Eiwitrijke voeders zijn het meest geschikt omdat de kat een roofdier is.

Heilige Birmaan Verzorging

Ondanks de lengte van de vacht van de Heilige Birmaan hebben deze katten een zijdeachtige textuur die niet gemakkelijk mat wordt. Kam ze wekelijks om dood haar te verwijderen en huidoliën te verspreiden. De Heilige Birmaan verliest hun wintervacht in het voorjaar, dus waarschijnlijk moet je vaker kammen om losse haren te verwijderen. Een warm bad kan ook helpen om de loslatende vacht te verwijderen.

Poets de tanden om tandproblemen te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de hoeken van de ogen af ​​met een zachte, vochtige doek om eventuele vuil te verwijderen. Gebruik een apart gedeelte van een doekje voor elk oog, zodat je geen risico loopt op infectie. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vies uitzien, veeg ze dan schoon met een zachte en vochtig doekje. Gebruik geen wattenstaafjes, omdat deze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen. Houd de kattenbak vlekkeloos schoon. Katten zijn erg kieskeurig in hun hygiëne.

Kittens van de Heilige Birmaan

Op de leeftijd tussen de 12 en 15 weken kan het kitten van de Heilige Birmaan naar een nieuwe gezin, wel te verstaan als alles goed verloopt. Tegen die tijd weet het kleine wezen het toilet te gebruiken en heeft het al de nodige vaccinaties ontvangen. Het beste kies je voor een actief kitten dat nieuwsgierig, speels en graag contact met je wil maken.

Wil je een nieuwe kat , dan is het de moeite waard enkele katten-tentoonstellingen te bezoeken. Daar zal je ook mensen vinden die showen en heel goed weten waar je moet op letten bij de aanschaf van een Heilige Birmaan. Waarschijnlijk kunnen ze ook enkele betrouwbare fokkers aanwijzen die op dat ogenblik een nestje hebben.

Heilige Birman kitten